Kbeauty Dex

De la skin booster până la cushion, ampulă și balsam de curățare, bubble mască și exfoliere - la început lumea frumuseții coreene poate părea foarte complicată. Din acest motiv am creat acest dicționar de termeni și denumiri, pentru a te ajuta să navighezi în lumea K-beauty ca un profesionist.


Alginate mask/Modeling mask: Mască alginată - un produs venit în îngrijirea obișnuită din cabinetele cosmetologilor. Aceasta reprezintă o pudră pe bază de alge care trebuie diluată cu apă și aplicată pe față, inclusiv pe zona ochilor, pe buze și pe gât. Această mască oferă hidratare profundă, detoxifiere, lifting, strângerea porilor și eliminarea edemului. În timpul procesului, masca se solidifică și se îndepărtează ușor de pe piele. Se recomandă să luați o poziție „culcat” în timpul utilizării. Nu este nevoie să vă spălați pe fața după această mască, dar să aplică crema de față.

Ampoule: O ampulă este un produs ce conține o concentrație mare de ingrediente active și este de obicei ambalată în flacon cu pipetă sau dozator. Conținutul de substanțe active într-o ampulă este mai mare decât în seruri și esențe obișnuite, lucru care o face să acționeze mult mai rapid și mai eficient.

BB Cream: BB Cream este prescurtarea pentru ”blemish balm” - balsam anti-imperfecțiuni sau ”beauty balm” - balsam de frumusețe. BB Cremele sunt asemănătoare fondului de ten, însă acestea oferă o acoperire ușoară, se adaptează nuanței pielii și includ componente care au grijă de piele. Sarcina principală a BB cremelor este uniformizarea textura pielii. De obicei, conțin și factor de protecție solară, însă nu ar trebui folosite în locul protecției solare obișnuite.

CC Cream: CC Cream este prescurtarea pentru ”correction cream” - cremă corectoare de culoare. CC Cremele sunt foarte similare cu BB Cremele, dar, pe lângă uniformizarea tonului, maschează roșeața și alte defecte de culoare ale pielii și oferă, de asemenea, protecție solară suplimentară (care nu înlocuiește SPF obișnuit). Diferența între o cremă BB și una CC depinde mai mult de produs decât de nume.
Makeup artiștii cu experiență folosesc mai întâi CC crema și apoi BB crema pentru a crea un ton perfect uniform al pielii.

Cleansing Balm: balsam de curățare sau balsam hidrofil - este un produs de curățare care vine sub formă semi-solidă de balsam. Poate fi numit și balsam de tip șerbet. Balsamurile de curățare sunt folosite ca prim pas în rutina de seară pentru îndepărtarea machiajului și a protecției solare. Modul de utilizare al unui balsam de curățare: Se aplică o cantitate mică de balsam cu mâinile uscate pe fața uscată și se masează timp de 1-2 minute. Balsamul se topește de la căldura pielii și dizolvă treptat impuritățile și machiajul rezistent. După, mâinele se umezesc cu apă și se masează din nou fața, astfel încât balsamul să se transforme într-o emulsie. Clătiți cu apă și spălați cu spumă.

Cleansing Oil: Ulei hidrofil sau ulei de curățare - este similar cu un balsam de curățare, doar că are formă lichidă și reprezintă prima etapă în rutina de seară, destinată pentru curățarea SPF-ului și machiajului. Metoda de aplicare este exact aceeași ca și pentru balsamul hidrofil. Ambele produse curăță în mod ideal pielea de machiajul rezistent, impuritățile zilnice și texturile dense, curăță în profunzime porii, prevenind apariția „punctelor negre”, comedoanelor închise și, ca urmare, a inflamațiilor.

Cleansing Water: Cunoscută și sub denumirea de apă micelară, este un produs multifuncțional conceput pentru a îndepărta impuritățile și machiajul, în timp ce hidratează și calmează pielea. Vă recomandăm să vă spălați de fiecare dată fața cu spumă după ce ați folosit apa micelară.

Cushion: Cushion-ul reprezintă un burete, care este saturat cu produs și plasat într-o cutie specială sub formă de pudră compactă. În set este inclus un burete comod, cu ajutorul căruia produsul poate fi aplicat pe față. Avantajul cel mai mare al cushoanelor este dimensiunea lor compactă, aplicarea ușoară și igienică, și posibilitatea de a reînnoi protecția solară sau machiajul în timpul zilei. Cutia mică și elegantă este ușor de purtat în orice geantă de mână. Datorită unui burete special, produsul se saturează cu oxigen, ceea ce garantează o aplicare mai subțire și mai uniformă, precum și un consum economic. Sub formă de cushoane pot fi BB creme, fonduri de ten, SPF

Double Cleansing: Curățarea în 2 etape este primul pas în rutina de seară de îngrijire a pielii. Procesul constă în primul rând, în îndepărtarea machiajului și a impurităților de pe suprafața pielii și din pori folosind un produs pe bază de ulei (ulei sau balsam hidrofil). Ulterior, drept a 2-a etapă, spălarea feței cu spumă sau gel.

Essence: Esența are o textură ușoară și este folosită după etapa de curățare și tonifiere. Esențele adaugă în general hidratare suplimentară, dar unele oferă și alte beneficii pentru piele, cum ar fi luminozitate sau efect anti-îmbătrânire. Poate fi folosită în loc de ser sau înaintea acestuia pentru a spori efectul îngrijirii.

Emulsion/Emulsie: Emulsia are o textură ușoară, cremoasă care poate servi ca alternativă la crema clasică sau poate deveni un pas suplimentar de îngrijire pentru pielea uscată, matură sau deshidratată. Emulsiile se folosesc după seruri și înainte de aplicarea cremei sau în locul acesteia. SFAT: Dacă folosiți mai multe produse de îngrijire, aplicați-le în ordinea corectă, începeți cu texturi ușoare și terminați cu texturile mai dense (Toner - Esență - Ser - Emulsie - Cremă).

Exfoliator/Exfoliant sau Peeling: Sunt produse care îndepărtează celulele moarte și uniformizează suprafața pielii. Scrubul și peeling gelul îndepărtează în mod mecanic stratul cornos al pielii. Peelingul sau pudra enzimatică, dizolvă cu ajutorul acizilor sau enzimelor stratul de celule moarte. Exfolierea urmează mereu după etapa de curățare și nu se recomandă să se facă excesiv; de obicei de două ori pe săptămână este suficient.

Mist: Misturile sunt tonere ambalate într-o sticlă cu pulverizator. Pot fi folosite după curățare în loc de toner sau înainte de etapa de tonifiere. Misturile sunt de asemenea excelente pe parcursul zilei (chiar și peste machiaj), se aplică ori de câte ori pielea are nevoie de o hidratare suplimentară.

Lotion/Loțiune: Loțiunea are de obicei o textură mai ușoară decât crema. Acest produs este ideal pentru tenul gras și mixt, precum și pentru cei care preferă o rutină de îngrijiri a pielii în mai puține etape. Loțiunile sunt de obicei în ambalaje cu volum mare, astfel încât să fie posibil de folosit atât pentru față, cât și pe corp.

PA: PA indică intensitatea protecției împotriva razelor UVA ale soarelui. Ratingurile PA variază de la PA+ la PA++++. Mai multe semne + înseamnă o protecție mai îndelungată.

Sebum: Sebumul este uleiul natural produs de piele. Excesul de sebum este o caracteristică a pielei grase, care este adesea asociată cu acneea. Lipsa de sebum este o caracteristică al pielei uscate.

Serum/Ser: Serul este cel mai activ produs de îngrijire cu o concentrație mare de ingrediente. Acest produs este conceput pentru a rezolva probleme specifice ale pielii: riduri, pete pigmentare, acnee etc. Ampula (ampoule serum) este un produs intensiv cu cea mai mare concentrație posibilă de componente benefice. Serurile pot fi aplicate pe piele în mai multe straturi, folosind mai multe în același timp. Serul se aplică după toner dimineața și seara.

Sheet Mask/Mască de țesătură/Mască din pânză: O mască de țesătură este un tratament facial de unică folosință. Măștile sunt de obicei făcute din fibre de bumbac sau materiale de tip gel, și sunt înmuiate în esențe bogate în componente benefice. Măștile de țesătură sunt folosite după etapa de tonifiere și apoi urmate de o cremă. 

Skin sau Skin Booster: este un termen utilizat pentru toner.

Sleeping Mask/Sleeping Pack/Mască de noapte: Masca de noapte este un produs de îngrijire cu o concentrație mare de ingrediente active. Se aplică după cremă sau în locul acesteia în rutina de seară. În mod obișnuit se utilizează de 2-3 ori pe săptămână. În cazul în care pielea necesită îngrijire specială, masca poate fi folosită în fiecare seară pentru o recuperare rapidă și intensivă, timp de 2 săptămâni și apoi se revine la modul standard de utilizare.

SPF: SPF indică protecția solară împotriva razelor UVB. Cu cât numărul este mai mare (de ex: SPF 50), cu atât produsul oferă o protecție mai îndelungată împotriva razelor UVB.

Spot: Spot este un produs pentru aplicare locală pe anumite zone ale pielii, fie pentru a diminua pigmentarea, fie pentru a accelera vindecarea, uscarea, calmarea inflamației și prevenirea post-acneei. Astfel de produse funcționează de obicei ca un unguent și au o concentrație mare de ingrediente active.

Toner: Tonerul este un mediator pentru toate celelalte produse de îngrijire și restabilește nivelul pH-ului pielii după etapa de curățare. De obicei, se aplică cu generozitate pe față cu mâinile (nu cu un disc de bumbac) până la 7 straturi pentru o hidratare eficientă.

Tonic: un produs care ajută la curățarea suplimentară a pielii după spălare. Se aplică pe un disc de bumbac și se șterge bine fața. (în rutina de îngrijire de tip coreean nu există un astfel de produs).

UVA: Razele ultraviolete A lungi (UVA) pătrund adânc în derm, stratul cel mai gros al pielii, și provoacă îmbătrânire prematură a pielii, formare de riduri și pete pigmentare. PA indică protecția solară împotriva razelor UVA.

UVB: Razele ultraviolete B scurte (UVB) ard straturile superficiale ale pielii și sunt principala cauză a arsurilor solare și a cancerului de piele. SPF indică protecția solară împotriva razelor UVB.

Dorești să afli mai multe despre K-beauty? Verifică blogul nostru sau urmărește-ne în rețelele sociale!